Баклава по гръцки с ароматна плънка

21/11/2016
"Истински ароматно и неустоимо изкушение!"
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 994
  • Преглеждания за месеца161
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1 пакет
  • олио - 150 мл
  • за плънката
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • стафиди - 100 г
  • лимони - кората от 1/2 лимон
  • канела - 1/2 ч.л.
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте яйцата със захарта. Прибавете брашното, бакпулвера, смлените орехи, стафидите, рендосаната кора от половин лимон и канелата. Разбъркайте добре цялата смес.

Намажете дъното на тавичка с олио и разстелете две кори за баница. Поръсете ги с олио и сложете отгоре още две кори.

Отгоре пак поръсете олио и така подредете половината пакет с кори, след което изсипете приготвената смес.

Върху нея продължете да подреждате корите за баница, като на всеки две кори поръсвайте по мъничко олио.

Най-отгоре с четка намажете последната кора с олио и сложете баклавата във загрята фурна на 180 градуса. Пече се около 45 минути до златист загар.

Извадете баклавата и я оставете да се охлади, след което я нарежете на триъгълници.

Пригответе сиропа, като сварите водата със захарта и накрая прибавите една ванилия.

Залейте готовата баклава с още горещия сироп.

Оставете да престои така поне 3-4 часа, ако имате търпение може и повече.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар