Ароматен коледен сладкиш

22/11/2016
Добринка Петкова
отДобринка ПетковаМастър Шеф12522031396
"Нали знаете, че Дядо Коледа няма да дойде и няма да донесе подаръци на децата, ако не му оставите едно парче от този великолепен сладкиш "
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 343
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр.
  • кафява захар - 150 г
  • масло - 150 г
  • брашно - 220 г
  • бакпулвер
  • за плънката
  • бадеми - 50 г
  • сушени сливи - 50 г
  • кайсии - 50 г
  • червени боровинки - 50 г
  • сушени смокини - 50 г
  • стафиди - 50 г
  • локум - 100 г, не е задължителен
  • черен шоколад - 100 г, не е задължителен
  • микс от подправки - 2 ч.л. канела, кардамон, индийско орехче, карамфил
  • портокал - 1 бр., кората
  • за поръсване
  • орехи - 100 г
  • мед - 2 с.л.
  • ром - 1 с.л.
  • сушени плодове - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете маслото и го разбийте заедно със захарта. Добавят се яйцата (разбити), разбърква се добре и постепенно се добавя брашното с бакпулвера. Разбъркайте добре.

В купа смесете натрошените бадеми, нарязаните сушени плодове, настърганата кора, шоколад и локум желание) и подправките. Разбъркайте хубаво и изсипете сместа във форма (18-20 см), покрита с хартия за печене (дъното и стените).

Сложете сладкиша в загрята на 150 градуса фурна. Печете около 1 час и 15 минути. След като е готов, извадете от фурната и го поръсете със сушените плодове и орехи (нарязани).

В купа смесете меда и рома и залейте сладкиша. Върнете обратно за 10-15 минути. Оставете сладкиша да се охлади напълно във формата. Извадете и свалете хартията.

Съхранявайте сладкиша увит в хартия и в кутия с капак, като през няколко дни го поливайте с ром или коняк (ако ще го консумират деца, поливайте с портокалов сок).

Сладкишът издържа до няколко седмици.

Количеството на плодовете е ориентировъчно, вие преценете от кои ще сложите повече или по-малко.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар