Постна питка с типово брашно

23/11/2016
"За един от най-големите християнски празници в годината пригответе разкошна постна питка с красива декорация "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо780
  • Преглеждания за месеца58
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г типово
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • газирана вода - 400 мл
  • маслини - 1 бр.
  • моркови - 1 парче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се типовото брашно в купа и се оформя кладанче. Сипва се газираната вода, олиото, сол, захар и с вилица се разбърква добре на топка тесто, когато не може повече да се бърка, се сипва на поръсeн с брашно плот и се меси около 5 минути на средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставям за 15 минути да си почине и отпусне тестото.

Отделя се топче с големина на ябълка за Снежко, маслинка се нарязва на малки парчета за очи и копчета, а парче морков за нос. Голямата част от тестото се разстила като питка в намаслена тава 28 см.

От отделеното тесто се оформя фигурата с глава, тяло, шапка и шал. Питката се намазва с олио и фигурата се залепва, поставят се очи, нос и копчета. С вилица се набожда постната питка и печем в загрята фурна 180 градуса до готовност.

Поднасяме на трапезата с шарена сол.

Рецептата е на Соня Данова, но аз промених бялото брашното с типово.

Идеята е подходяща за Бъдни вечер!подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар