Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка с кисело зеле, ориз и леща

Запеканка с кисело зеле, ориз и леща

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Запеканка с кисело зеле, ориз и леща
Снимка: Илияна Димова
1 / 4
23/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Гласувайте да прекръстим тази вкусна запеканка на облизанка, за да знаят всички колко е вкусна"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 ч.ч. нарязано ситно
  • ориз - 1 к.ч.
  • леща - 2/3 к.ч.
  • праз - 1 стрък
  • морков - 1 бр.
  • лук - 2 бр.
  • сушен магданоз
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 щипка
  • сол
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 щипка
  • брашно - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме лещата, заливаме с вода и сваряваме с щипка сол и щипка червен пипер до омекване. Отцеждаме от водата.

Праза почистваме, измиваме и нарязваме на малки парченца.

В олио (3-4 с.л.) запържваме нарязаните на ситно кисело зеле и праз, като по време на пържене прибавяме и нарязаните също на ситно, лук и морков. Наливаме малко топла вода и като омекнат и останат на мазнина, прибавяме измития ориз, черен пипер, сушен магданоз.

Наливаме топла вода (2 ч.ч.) и когато водата се поеме от ориза, прибавяме сварената леща, разбъркваме и пресипваме сместа в намазана с мазнина тавичка.

Опитваме за сол и при необходимост посоляваме.

Слагаме тавичката във фурната и запичаме на 200 градуса за 10-15 минути и изваждаме, заливаме с разбити яйце (1 бр.), щипка сода за хляб и брашно (1 ч.л.). Връщаме във фурната да се запече до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: