Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Облечени кюфтета със сос Бешамел и гъби

Облечени кюфтета със сос Бешамел и гъби

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Облечени кюфтета със сос Бешамел и гъби
Снимка: Добринка Петкова
2 / 4
19/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Благоприличието изисква кюфтетата да бъдат облечени, лакомията също, а резултатът е зашеметяващ"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 3 бр.
  • телешка кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • черен пипер
  • сол
  • кайенски пипер - 1 - 2 щипки лют
  • сумак - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кориандър - 2 щипки
  • за соса
  • гъби - 3 - 4 бр., големи
  • масло - 30 - 40 г
  • брашно - 1 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • сметана - 50 мл
  • горчица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • кашкавал - 100 - 150 г
  • домат - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете каймата. Към нея добавете лука, нарязан на ситно, и подправките. Хубаво размесете и оформете четири големи топки.

Разстелете корите на плота. Срежете ги на две. Отделете 4 парчета, а другите две срежете на още две, за да се получат 4 малки парчета.

Вземете една голяма част и я намажете с малко олио. Поставете една топка кайма в средата и завийте кората. Вземете една малка част, пак леко я намажете с олио и поставете върху топката от кайма. Хубаво притиснете и поставете в намаслена тава.

По същия начин направете и останалите кюфтета. Сипете още малко олио и печете на 200 градуса за около 35 минути (или докато се зачервят).

В дълбок тиган сложете маслото. След като се разтопи, добавете брашното и разбъркайте.

Налейте млякото, като бъркате енергично, за да не останат бучки (използвайте телена бъркалка). Като започне да се сгъстява, добавете сметаната, горчицата, сол и черен пипер на вкус. След 1 минута свалете соса от котлона.

Извадете тавата от фурната. Нарежете гъбите на филийки и ги разпределете между кюфтетата. Изсипете соса в тавата, като обливате и кюфтета.

Нарежете домата на колелца и поставете по едно на всяко кюфте. Поръсете ги обилно с настърган кашкавал и върнете във фурната за около 15 минути да се допекат.

Облечените кюфтета със сос Бешамел и гъби са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: