Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка за Никулден

Содена питка за Никулден

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Содена питка за Никулден
Снимка: Христилияна Димитрова
3 / 4
27/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Замесете содена питка, за да почетете светеца и да зарадвате именника"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.4 кг
  • бира - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 чаена лъжица
  • яйца - 3 бр. /1 жълтък за помазване /
  • олио - 4 с.л.
  • кисело мляко - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа са разбиват яйцата и киселото мляко. След което се добавят и олиото, солта, захарта и бирата.

Брашното се пресява. Към брашното се добавя содата за хляб. След което се добавя и разбитата смес. Замесва се меко тесто.

След като тестото е готово, се оставя на топло и завито да се почине за около 20-тина минути.

След което се оформя на кръгла питка и отгоре се украсява с формички, които са подходящи за празника.

Помазва се с един жълтък, няколко капки олио и вода. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: