Много пухкава погача

27/11/2016
"При погачите няма средно положение - или са страхотни като тази или ... не говорим за тях "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо73 351
  • Преглеждания за месеца7592
  • Преглеждания за седмицата6713
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно – 800 г
  • мая – 1 кубче
  • сол – 1 с.л.
  • захар – 1 с.л.
  • яйца – 2 бр.
  • жълтъци – 1 бр.
  • прясно мляко – 200 мл.
  • олио – 3 с.л.
  • жълтък - за намазване
  • олио - за поръсване – ½ ч.ч.
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Тестото замесих вечерта и оставих на студено да втасва цяла нощ. Така сутринта ще ви е много по-лесно и ще започнете деня с приятен аромат на хляб.

Размийте маята в 1 к.ч. студена вода. Прибавете млякото, захарта, солта, олиото и чукнете яйцата. Към течните съставки прибавете пресятото брашно. Замесете тесто, докато спре да лепне по ръцете ви. Оформете го на топка, сложете го в голяма купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете така да втасва цяла нощ. То ще се уголеми и ще напълни купата.

На сутринта разделете тестото на три топки. Разточете топка на кора. Намажете ги обилно с олио и ги сложете една върху друга. Навийте на руло и нарежете на равни, малки рула.

Подредете рулата в тава с намазнено дъно, с отрезите нагоре. Намажете погачата с разбит жълтък и оставете отново да втаса.

Когато погачата удвои обема си, сложете в загрята фурна на около 120 градуса. Увеличавайте постепенно градусите през 5-6 минути, докато стигнете до 190 градуса.

Изпечете погачата до златисто. Междувременно проверете с клечка за зъби готовността. Ако по клечката не остава тесто – готова е!

Извадете я от фурната и напръскайте със студена вода. Завийте с кърпа за около 10-15 минути.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Веселина Константинова
Всяка кора е с дебелина от 2-3 см., а малките рула - 10-12 см.
2
0
Димитър Дадачев
Ще я пробвам тази рецепта , понеже снимката ме впечатли . На колко сантиметра се режат парчетата и горе-долу колко да са дебели корите след като се разточат ?!
13
0

Виж всички коментари или напиши такъв