Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Пълнозърнеста питка

Пълнозърнеста питка

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542k2
Пълнозърнеста питка
Снимка: Евтини Рецепти
1 / 3
28/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Запретвайте ръкави, че питката си иска месене, месене и много мерак"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г пълнозърнесто
  • брашно - 3 супени лъжици бяло пшеничено
  • вода - 200 мл. хладка
  • кисело мляко - 3 супени лъжици
  • захар - 1 чаена лъжичка
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • олио - 3 супени лъжици
  • мая - 1/3 от кубче свежа от 42 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода разбийте трите лъжици кисело мляко. Добавете към този айрян натрошената мая, захарта и трите лъжици пшеничено брашно. Оставете за 10-15 минути, за да се активира маята. Щом маята е шупнала, добавете олиото и солта. Замесете меко нелепнещо тесто.

Замесването с активираната мая с бяло брашно, ще помогне за по-бързото и по- доброто втасване на вашата пълнозърнеста питка. Намазнете по-голяма купа и оставете тестото вътре да втасва. Не забравяйте да покриете купата с кърпа или стреч фолио. Оставете тестото да утрои обема си.

Готовото втасало тесто премесете леко с шепа пълнозърнесто брашно и оформете като питка. Сложете лист хартия в тавата на фурната, който посипете с малко брашно и сложете оформената питка. Поръсете питката отгоре също с малко брашно и направете няколко повърхностни разреза отгоре.

Оставете повторно да втаса около 15-20 минути. Печете в предварително заграта фурна на 180 градуса около 50 минути, но не по-малко. Хляба от този тип брашно иска по-дълго време за печене. Готовата изпечена пълнозърнеста питка завийте в кърпа и оставете 20-30 минути да почива. Този вид хлябове имат специфичен вкус и структура.

Източник:Ралица Николаева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: