Никулденски рибник

29/11/2016
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваИноватор346953492
"Този Никулден ще смаете гостите си с този великолепен Никулденски рибник "
Приготвяне20 мин.
Готвене100 мин.
Общо120 мин.
Порции4 броя
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 163
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За шарана
  • риба - 1 шаран
  • лук - 2 малки глави ;
  • гъби - 10 броя
  • ориз - 2 - 3 супени лъжици
  • стафиди - 2 супени лъжици
  • олио
  • магданоз
  • лимони - сок
  • черен пипер
  • сол
  • За тестото
  • брашно - около 2 чаени чаши
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 супени лъжици
  • оцет - 1 чаена лъжица
  • сол - 1 кафена лъжица без връх
  • вода - около 1/2 чаена чаша хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства и измива хубаво. След като е почистен, се посолява отвън и отвътре със сол. Може да поръсите също от вън и вътре с малко черен пипер и лимонов сок. Шаранът се оставя настрани. Лукът се нарязва на дребно. След което лукът се задушава в малко олио. През това време се режат гъбите отново на дребно. След като лукът придобие светло жълт цвят, към него се прибавят и гъбите.

Отново се задушава. Добавя се и оризът. Пържи се за малко , след което се прибавят 6 - 7 супени лъжици топла вода. Оризът трябва да поеме течността . След като поеме течността се прибавят и стафидите. Плънката се подправя с малко черен пипер и нарязания на дребно магданоз.

Разбърква се хубаво и се сваля от котлона. С готовата плънка се пълни шарана. След това се приготвя тестото за шарана. Брашното се пресява. В него се прави кладенче и се чупи яйцето. Прибавят се олиото, оцета и солта.Може да сложите и по-малко сол. След което се прибавя постепенно и водата.

Замесва се тесто. Готовото тесто се разточва на кора. Оставям малко от тестото за украсата. В тестото се завива шарана, като краищата на тестото остават под рибата. Пълнения шаран се поставя в тава помазана с олио и набрашнена с брашно. С останалото тесто се прави украсата на шарана. Помазвам отгоре тестото с малко олио.

Никулденският рибник се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 - 40 минути. Коричката на шарана трябва да се зачерви. След като е готов се вади от фурната поръсва се с вода и се завива за няколко минути.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар