Питка Дядо Коледа

29/11/2016
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваГотвач291903392
"Добрият старец ще дойде и ще донесе подаръци на всеки, който е приготвил ароматна погача с неговия лик "
Приготвяне80 мин.
Готвене40 мин.
Общо120 мин.
Порции3 - 4 броя
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо817
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - около 500 грама
  • яйца - 2 бр.
  • мая - половин кубче
  • вода - 200 мл хладка вода или мляко
  • сол - 1 чаена лъжица
  • захар - 1 чаена лъжица
  • масло - 70 грама краве
  • За украсата
  • лютеница
  • черен пипер - 2 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти. В средата му правим кладенче в него натрошвам живата мая и я заливам с хладката вода или прясно мляко. Прибавям захарта и солта. Разбърква се. Добавят се и останалите изброени продукти без лютеницата.

Замесва се меко тесто. След като тестото е готово се остава завито и на топло да втаса за около 20 - 30 минути. След което тестото се разделя на три части. Едната топка тесто трябва да е малко по-голяма от останалите две. От по голямата топка тесто се прави лицето на Дядо Коледа. От другите две топки се правят шапката и брадата, като се оставя малко тесто за брадата и носа на Дядо Коледа.

Получената пита се оставя да втаса за около 30-тина минути. След което се поставят двете зърна черен пипер за очи. Шапката на Дядо Коледа се помазва с лютеница. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 - 40 минути. Питата се проверява дали е готова с клечка за зъби. След като питата е готова, се вади от фурната поръсва се с малко вода и се завива за 5 - 10 минути.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар