Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадово-портокалов кекс Елха

Шоколадово-портокалов кекс Елха

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Шоколадово-портокалов кекс Елха
Снимка: Добринка Петкова
2 / 5
09/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Уникален сладкиш в унисон с предстоящите Коледни и Новогодишни празници"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • масло - 125 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • черен шоколад - 100 г
  • какао - 1 с.л.
  • инстантно кафе - 1 ч.л.
  • портокалов сок - 100 мл
  • портокалова кора - 1/2 бр.
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • ванилия
  • сол - щипка
  • за украса
  • масло - 250 г
  • пудра захар - 200 г
  • зелена боя
  • захарни перлички
  • крем - 1 бр. Оле ванилия (80 г)
  • прясно мляко - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта. Към тях добавете маслото, разбъркайте и разделете сместа на две части.

Към една се добавят какаото, кафето, разтопеният шоколад и млякото. Към другата смес се добавят портокаловият сок и кората.

В купа пресейте брашното, бакпулвера и солта. Разделете на две части и ги прибавете към всяка от сместа. Разбъркайте ги добре.

Застелете голяма правоъгълна тава с хартия за печене.

Изсипете двете смеси, като ги редувате и ги слагате неравномерно. Печете на 180 градуса около 20 минути. Извадете блата и го оставете да изстине.

След това се нарязва на квадрати, като всеки следващ е с два сантиметра по-малък от предходния.

Пригответе крема според указанието. Разбийте маслото със захарта и оцветителя.

Прибавете го към крема, като продължите да разбивате. Напълнете крема в пош, с малък звездовиден накрайник.

В подходяща чиния поставете най-големия квадрат, след това поставете втория по големина блат, като ги слагате така, че краищата да са разместени.

Така наредете всички парчета блат. Украсете кекса с крем и декорация по ваш избор. Оставете на хладно място.

Шоколадово-портокаловият кекс Елха е готов.

Източник: Вкусно с Йоли

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка: