Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Маков сладкиш с рикота

Маков сладкиш с рикота

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Маков сладкиш с рикота
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
07/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Толкова нежен и лесен за приготвяне, че просто няма какво да му мислите, взимайте рикотата и почвайте"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 4 с.л. гореща
  • брашно - 1 ч.ч.
  • грис - 1/2 ч.ч. пшеничен
  • маково семе - 6 с.л.
  • лимонова есенция
  • ванилия - едно пакетче
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • рикота - 250 г
  • сладкарска сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа се разбиват яйцата, горещата вода и захарта. След като се получи пухкав крем постепенно се прибавят предварително пресятото брашно смесено с бакпулвера и ванилията, пшеничения грис и маковото семе.

Всичко се обърква внимателно до хомогенна и гладка смес. Сместа се прехвърля в покрита с хартия за печене форма. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

След като е готови изстинал блата го сиропираме с една чаена чаша сок от компот. Може компотът да се замести с леко сладък захарен сироп.

За заливка на тортата смесваме рикотата и сметаната. По желание могат да се разбият на крем и да се овкусят с есенция.

Аз предпочетох да с по-течна консистенция която само да облее сладкишът. Украсата е също по собствено предпочитание: настърган шоколад, счукани ядки и т.н.

Рецептата е по идея на Николина Караколева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: