Стерилизирана захарна царевица

11/12/2016
"Страхотна идея, хем царевицата ще е вкусна, хем и сиропът ще си го изпием след това "
Порции15
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо297
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • царевица - 3 кг зърно захарна
  • сироп от бъзак - 1 бутилка /0.5 литра/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако царевицата е произведена в личното стопанство, кочаните се обелват и се сушат на слънце, за да поемат слънчева енергия. Зърната се оронват, пресяват и превяват за премахване на леките примеси и дребните недоразвити зърна.

Ако зърното е закупено от пазара или магазин, само се измива със студена вода и се поставя в подходящ емайлиран или алпака съд с капак. След като водата заври, се вари на умерен огън, докато зърната омекнат. От време на време се разбърква, за да не залепне на дъното на съда, и се долива с топла вода, така че зърната да бъдат винаги под водата.

Свареното зърно се нарежда в буркани с винтови капачки - големи, с обем 700 мл, или по-малки - с обем 300-350 мл. Заливат се със същата вода, в която е варено зърното, и се прибавя по 3 супени лъжици сироп от Бъзак в големите буркани и по 2 супени лъжици - в малките буркани.

Оставя се по 1 см празно пространство под капачката. Затворените буркани се нареждат в подходящ съд и след като водата заври, се стерилизират 10-15 минути на слаб огън.

Стерилизираната царевица има срок на годност 1 година. Зърното може да се яде, а сокът да се пие, без допълнителна кулинарна обработка.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!