Лесна домашна шоколадова торта

31/01/2012
Rositsa Ivanova
отRositsa IvanovaДарт Вейдър32786570
"Време е за едно истинско домашно шоколадово изкушение с много крем малко кафе и ром"
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо115 014
  • Преглеждания за месеца583
  • Преглеждания за седмицата257
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно - 180 г
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • какао - 60 г
  • сода - 1 и 1/4 ч.л. бикарбонат
  • бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 броя, на стайна температура
  • айран - 140 мл гъст
  • олио - 75 мл
  • кафе - 140 мл горещо еспресо или шварц
  • ром - за напръскване блатовете по желание
  • за крема
  • сметана - 350 - 400 мл сладкарска течна
  • шоколад - 350 г черен
  • яйца - 3 жълтъка и 3 белтъка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Пресейте в голяма купа брашното и го разбъркайте с двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте яйцата, олиото и айрана и ги разбъркайте добре към сухата смес. Накрая долейте горещото кафе и бъркайте, докато всичко стане хомогенно.

Сместа за блата трябва да е по-течна от обикновено, което прави постфактум блатовете на тортата сочни и меки. Изсипете я в 20 см тава с високи стени, намазнена и поръсена с какао.

Сложете да се пече за около 45 минути и накрая проверете готовността с клечка. Ако нямате висока тава, изпечете сместа на 3 пъти, защото се надува и блатът става доста висок. Охладете готовия блат и го разрежете на 3 еднакви части.

За крема загрейте на водна баня сметаната и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте, докато се хомогенизира. Свалете от котлона и охладете за няколко минути сместа, като я бъркате. Разбийте жълтъците също на водна баня, но съдът им не трябва да опира във водата, за да не се сготвят.

След това при непрекъснато бъркане ги добавете към шоколадовата смес. Сложете я в хладилник, докато се стегне, за около 1 час. Последната стъпка е внимателно да объркате с предварително разбитите на сняг белтъци, добавяйки ги на порции. Отново приберете крема за 40-50 минути в хладилник.

С така приготвения крем слепете блатовете, като по желание може да напръскате всеки блат с малко ром. Отгоре намажете обилно цялата торта с крема, шприцовайте розички по желание и украсете с ягоди или др. плодове. Оставете да престои поне 2 часа преди да поднесете.подобни рецепти тук

5 27
4 6
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Stefka Ivanova
Stefka Ivanova
27.07.2016 23:37
Харесвам всичко от това
1
0
lina
lina
06.10.2013 23:55
съдът с яйцата трябва да е в друг дълбок съд с леко вряща вода без дъното на горния да се допира във врящата вода.само парата от водата да обгръща дъното
3
2
Vili
Vili
06.10.2013 21:30
Как да го разбирам - жълръците се разбиват на водна баня , но в същото тоба време не бива да са във водата . Как стаВА този номер??????????????Иначе рецептата ми харесваи сигурно става много вкусна тортата.
4
1

Виж всички коментари или напиши такъв