Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Дърпана баница с праз и сирене

Дърпана баница с праз и сирене

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Дърпана баница с праз и сирене
Снимка: Gergana Tsvetanova
2 / 4
17/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10 парчета
"За приготвянето на тази баница се иска майсторлък, какъвто няма да получите с четене, а само с много упражнения. Но резултатът е зашеметяващ"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • вода - 500 мл
  • За плънката
  • праз - 4 стръка лук
  • сирене - 300 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти се замесва тесто, разделя се на равни части, всяка част се оформя на топче. Оформените топчета тесто се подреждат в тава и се поливат обилно с олио. Тестото се оставя да си почине и да се отпусне за 10-15 минути.

През това време се приготвя плънката. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в малко олио, оставя се да изстине. Към него се добавят намачканото сирене, яйцата и киселото мляко с разтворената в него сода.

Взема се топче тесто и се разтегля във формата на кръг върху покривка, когато се разтегли на голяма кора, се полива с малко олио и няколко лъжици от плънката.

Навива се на руло с помощта на покривката. Поставя се в намазана с олио тава във форма на охлювче.

Така се оформя цялата баница, оставя се да си почине около 10 минути и се пече на 180 градуса за 30-35 минути. Изпечената баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: