Сладко от цели малки мандарини

17/12/2016
"Сигурни сме, че в килера ви винаги ще се намери място за няколко бурканчета за това сладко от цели малки мандарини с божествен вкус и аромат "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции5 бр.
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 338
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • мандарини - 1.500 кг, цели малки
  • захар - 1.100 кг кристал
  • вода - 500 мл
  • карамфил - 7 цели цветчета
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избират се малки мандарини. Тъй като те се водят трето качество, не са третира кората им с восък.

Мандарините се измиват.

В тенджера с дебело дъно се поставят целите плодове и се заливат със студена вода. Поставят се на котлон на умерен огън. Оставят се да заврат и се засича време около 2-3 мин.

Водата се излива и веднага се заливат с нова студена вода. Отново се поставят на котлон да кипнат за определеното време и отново се излива водата и пак се повтаря процедурата по този начин три пъти.

След последното сваряване плодовете се поставят под течаща студена вода. Ако има разпукани, се отстраняват. Изваждат се от водата и с остър нож се отстранява внимателно пъпчето им. Този малък отвор се прави, за да може при варенето им вътрешността им да се напълни със сироп.

В тенджера се изсипва водата по рецепта, захарта, канелата и се поставя на умерен котлон, като се разбърква, за да се стопи захарта. Слагат се плодовете в сиропа да се варят на слаб огън, да къкрят за около 1 - 1 и 1/2 ч. След изминалото време се свалят от огъня и се оставят за 12-24 часа в началото, докато са топли без капак, а после се поставя капак или памучна кърпа.

На следващия ден варенето на слаб котлон продължава, докато сиропът стане с нужната гъстота, за около 45-50 мин. В последните минути се добавя лимонтузу, разтворено в 1 ч.л. вода.

Горещото сладко се поставя в сухи и горещи буркани с широк отвор.

Източник: кулинарен блог на Мария Митева

Забележка: Сладкото е с уникален вкус, силено и ароматно на мандарина, въпреки че е сръткаво и бавно, си заслужава. При мен последното варене беше малко повече и затова сироп не ми се получи много, но самите плодове са изпълнени със сироп и са много сочни. Когато се отхапе от плода, се чува едно пукане и след това едно разливане на аромат от мандарината.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

marcheva14  Мария Симеоно
В рецептата съм допуснала досадна грешка - при основното варене не се добавя канела , а цветчета карамфил, така както е посочено в рецептата. Моля за извинение.
0
0
Веселина Константинова
Страхотно! Изглежда много вкусно!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв