Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от цели малки мандарини

Сладко от цели малки мандарини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Сладко от цели малки мандарини
Снимка: marcheva14
1 / 3
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Сигурни сме, че в килера ви винаги ще се намери място за няколко бурканчета за това сладко от цели малки мандарини с божествен вкус и аромат"

Необходими Продукти

  • мандарини - 1.500 кг, цели малки
  • захар - 1.100 кг кристал
  • вода - 500 мл
  • карамфил - 7 цели цветчета
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избират се малки мандарини. Тъй като те се водят трето качество, не са третира кората им с восък.

Мандарините се измиват.

В тенджера с дебело дъно се поставят целите плодове и се заливат със студена вода.

Поставят се на котлон на умерен огън. Оставят се да заврат и се засича време около 2-3 мин.

Водата се излива и веднага се заливат с нова студена вода. Отново се поставят на котлон да кипнат за определеното време и отново се излива водата и пак се повтаря процедурата по този начин три пъти.

След последното сваряване плодовете се поставят под течаща студена вода. Ако има разпукани, се отстраняват. Изваждат се от водата и с остър нож се отстранява внимателно пъпчето им. Този малък отвор се прави, за да може при варенето им вътрешността им да се напълни със сироп.

В тенджера се изсипва водата по рецепта, захарта, канелата и се поставя на умерен котлон, като се разбърква, за да се стопи захарта. Слагат се плодовете в сиропа да се варят на слаб огън, да къкрят за около 1 - 1 и 1/2 ч. След изминалото време се свалят от огъня и се оставят за 12-24 часа в началото, докато са топли без капак, а после се поставя капак или памучна кърпа.

На следващия ден варенето на слаб котлон продължава, докато сиропът стане с нужната гъстота, за около 45-50 мин. В последните минути се добавя лимонтузу, разтворено в 1 ч.л. вода.

Горещото сладко се поставя в сухи и горещи буркани с широк отвор.

Сладкото от цели малки мандарини е готово.

Източник: кулинарен блог на Мария Митева

Забележка: Сладкото е с уникален вкус, силено и ароматно на мандарина, въпреки че е сръткаво и бавно, си заслужава. При мен последното варене беше малко повече и затова сироп не ми се получи много, но самите плодове са изпълнени със сироп и са много сочни. Когато се отхапе от плода, се чува едно пукане и след това едно разливане на аромат от мандарината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
В рецептата съм допуснала досадна грешка - при основното варене не се добавя канела , а цветчета карамфил, така както е посочено в рецептата. Моля за извинение.
17.12.2016 18:45
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Страхотно! Изглежда много вкусно!
17.12.2016 17:17