Щолен (Немски Коледен сладкиш)

18/12/2016
Рая Андонова
отРая АндоноваПомощник Готвач29132123
"Коледа е страхотен повод да поканите на трапезата си сладкиши от всички краища на света "
Приготвяне150 мин.
Готвене60 мин.
Общо210 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 911
  • Преглеждания за месеца1348
  • Преглеждания за седмицата260
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • сушени плодове - 300 г (стафиди, кайсии, фурми, смокини и череши)
  • ядки - 100 г (бадеми и орехи)
  • цитрусови корички - 100 г кандирани
  • масло - 300 г меко
  • прясно мляко - 200 мл
  • пудра захар - 150 г
  • мед - 50 г течен
  • бренди - 50 мл
  • подправки - 1 с.л. (джинджифил, кардамон, карамфил и ванилия)
  • мая - 1 пакетче суха
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове се нарязват на ситно и се заливат с бренди, след което се оставят така за няколко часа.

Млякото се затопля и се добавя 1-2 с.л. от брашното, меда и маята и се оставя да шупне на топло.

Останалото брашно се пресява. Добавят се солта и подправките. В центъра се прави кладенче, в което се сипва млякото. Маслото се поставя на парченца около кладенчето.

Меси се гладко тесто, като постепенно се прибавят нарязаните ядки и отцедените от течността сушени плодове. Оформя се топка, маже се с мазнина и се оставя за 1.5-2 часа да втаса.

След като удвои обема си, тестото се меси още веднъж. Оформя се като щолен и се слага в тавичка, застлана с хартия за печене. Оставя се да втаса за още 1 час.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако е необходимо, щоленът се покрива по време на печенето с алуминиево фолио, за да не прегори.

Готовият щолен се намазва с разтопено масло, докато е още топъл, и се овалва обилно в пудра захар.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар