Моята коледна баклава

20/12/2016
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач42165833141
"За приготвянето на вкусна баклава се иска много мерак и още повече търпение, но резултатът си струва "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо21 042
  • Преглеждания за месеца2344
  • Преглеждания за седмицата651
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • кори за баница - 500 г фини Фамилия
  • орехи - 250 г смлени на по - едри парченца
  • масло - 350 - 400 г разтопено
  • СИРОП
  • вода - 800 мл
  • захар - 600 г
  • лимонтузу - 1/4 ч.л. разтворено с 2 ч.л. вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 - 180 градуса; Правоъгълна тава - 40/26 см.

Корите се разполовяват през средата за по-голямо удобство, за да се наредят в тавата. Маслото се разтопява. Всяка една кора се намазва с четка обилно с масло. Затваря се със следващата и така до половината количество на корите.

Посипват се орехите и отново се затварят с кори. Малко преди да свършат корите още веднъж се посипва обилно с орехи. Затваря се с останалите кори. Нарязва се на ромбоиди/квадрати. Останалото масло отново се загрява и се изсипва във всеки разрез на баклавата. Пече се на 175-180 градуса за около 30-35 минути.

Готовата баклава се оставя да се охлади напълно и се завива с фолио да престои около 2-3 дни на хладно. По този начин поема аромата на маслото. След определените дни се залива с горещ сироп и добавено лимонтузу, завива се и се оставя за 2 дни да престои отново на хладно. След това се отваря, отцежда се сиропът, ако има такъв, отново се сварява за няколко минути и отново се залива. Завива се и се оставя на хладно.

Източник: Мама

Забележка: Баклавата на снимката е изпечена днес и сега ще отлежи за около 2 дни. После ще я залея със сироп и ще допълня още една снимка на окончателно готова. Пускам снимка, за да се види как прекрасно са се отделили корите ѝ.

Това е една много обикновена рецепта с прекрасен аромат на хубаво масло и орехи.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Сия Рибагина
Сия Рибагина
20.12.2016 13:03
Страхотна е, Миме, и аз утре почвам моята :)
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
20.12.2016 13:26
Абсолютно съм съгласна, маслото и орехите правят баклавата, непременно ще покажа :)
1
0
marcheva14  Мария Симеоно
Добави коментар.
Радвам се, че ти харесва. Смятах, че ще бъде отсвирена, защото моята баклава е с много масло, но аз смятам, че една баклава се прави точно с много масло. То там и е "тайната" на този десерт. Хубава баклава = много масло.
После покажи и твоята. Приятен ден!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв