Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Шоколадова торта за Свети Валентин

Шоколадова торта за Свети Валентин

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Шоколадова торта за Свети Валентин1 / 2
14/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Тази торта е най-вкусният начин за кажете на някого Обичам те"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • сол - 1 ½ ч.л.
  • бакпулвер - ¾ ч.л.
  • сода - 1 ½ чаена лъжичка за хляб
  • захар - 2 и 2/3 чаши
  • какао - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • масло - 1 ч.ч. + 2 с.л. разтопено или олио
  • яйца - 5 големи
  • вода - ¾ чаша
  • ванилия - 1 ½ ч.л.
  • за крема
  • яйца - 2 жълтъка
  • масло - 150 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • шоколад - 150 г разтопен
  • ванилия - 1 пакетче
  • орехи - 3 с.л. смлени
  • ликьор - 1 - 2 с.л. шоколадов
  • за шоко глазурата
  • шоколад - 125 г натурален
  • сметана - 1/4 ч.ч.
  • масло - 1 с.л.
  • ликьор - 1 и 1/2 с.л шоколадов
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса. В голяма купа енергично разбъркайте заедно брашното, солта, бакпулвера, содата за хляб, захарта и какаото.

Добавете при непрекъснато бъркане 1 ч.ч. и 2 с.л. вода и същото количество олио или разтопено масло. Бийте сместа за около 1 минута. Добавете към нея яйцата едно по едно, 3/4 чаша вода, ванилията. Разбивайте всичко около 3-4 минути с миксера.

Сипете сместа на 3 пъти във форма за печене с формата на сърце, за да се опекат 3 отделни блата. Ако нямате форма сърце, изпечете блатовете в обикновена тавичка и после внимателно изрежете от всеки блат форма сърце с помощта на шаблон.

Всеки блат се пече за около 25-35 минути (по-добре във фурна с въртене на въздуха). Проверете накрая готовността с клечка за зъби през центъра след 25-тата минута. Всеки блат се вади и се охлажда за около 15 минути. Изпечените блатове за торта се слагат във фризера за поне 2 часа.

Разбийте много добре маслото със захарта и добавете жълтъците, при непрекъснато бъркане. Накрая сипете разтопения шоколад, който е предварително охладен, ванилията, ликьора и ядките по желание.

Аз направих тортата за Свети Валентин от 2-та блата, а 1/3 от третия смлях на трохи, с които полепих готовата торта отстрани. От останалата част от третия блат изрязах различни големини сърце и украсих тортата отгоре.

Двата блата сиропирайте с малко шоколадов ликьор и ги слепете с крема. Отгоре разпределете изрязаните сърца и залейте с глазурата. За нея разтопете всички продукти на водна баня при непрекъснато бъркане, като първо загреете сметаната с маслото и добавите шоколада и ликьора. По желание прибавете и 1 с.л. какао.

Полепете с трохи отстрани и направете украса по желание отгоре. Ако искате, можете да увиете шоколадовата торта по стените с подаръчно фолио или цветна хартия и да я завържете с панделка.

Рецептата за Шоколадова торта за Свети Валентин е изпълнена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
58
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Плмена
Плмена
ами кокос и шоколад,става да се вържат.. Ами ще пробвам значи,от кога ми е мерак да я направя тази рецепта,ама все нещо липсва. И като за първи опит на точно този вид торта,кой знай дали ще се получи. ще пиша отзиви(когато стане) как е с ликиора Кокос :Р
03.07.2012 15:09
Илария
Илария
Според мен ще стане и с кокосовия ликьор :) Важното е на теб да ти е добре на вкус
02.07.2012 08:12
Плм
Плм
знайш ли,намерих ликиор кафе, и ликиор с кокос (аз много обичам кокос) ако кокоса не става за този вид торта,препоръчай ми друга подобна,и с ликиора от кокос да я направим :)))))
29.06.2012 18:26
1
Илария
Илария
в крен случай смесете малко ром или уиски с мляко и ползвайте това за навлажняване на блата :)
27.06.2012 16:39
плм
плм
ще ми бъде за 1 път, ще пробвам няколко лъжички да ги разнеса,из блата... тук в асда и теско ,гледах ама няма щоколадов ликиор,има бейлис. винаги така става,търсиш нещо кой знай какво
26.06.2012 16:30
Илария
Илария
със захарен сироп предполагам също може, но аз предпочитам малко ликьор, какъвто и да било или какъвто имате под ръка. Сипвайте по 1 с.л. ликьор и така с няколко с.л. сиропирайте и двата блата. Не трябва да са изцяло пропити, а само леко овлажнени и ароматизирани.
25.06.2012 16:40
Плмена
Плмена
Привет! как така сиропирайте блата с малко ликиор??? (за мен сирупирането е с 1 чаша от 200гр-да е сочно и вкусно-ликиор до сега не съм ползвала и незнам какви са му пропорциите) да бъде сочно и вкусно. и ако не намерим шоколадов ликиор ,кой заместител да ползвам
24.06.2012 15:37
ани
ани
много ми харесва.
04.03.2012 21:15
Нина
Нина
Миналия свети Валентин правих подобна торта и стана нещо невероятно, макар че е малко тежка. По желание можете да сложите плодове отгоре. Определено си заслужава.
14.02.2012 16:12