Шоколадова торта за Свети Валентин

14/02/2012
Иларияот ИларияМастър Шеф / Автор
Приготвяне40 мин.
Готвене90 мин.
Общо130 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11 743
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4,7 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 3 ч.ч.
  • сол - 1 ½ ч.л.
  • бакпулвер - ¾ ч.л.
  • сода - 1 ½ чаена лъжичка за хляб
  • захар - 2 и 2/3 чаши
  • какао - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • масло - 1 ч.ч. + 2 с.л. разтопено или олио
  • яйца - 5 големи
  • вода - ¾ чаша
  • ванилия - 1 ½ ч.л.
  • за крема
  • яйца - 2 жълтъка
  • масло - 150 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • шоколад - 150 г разтопен
  • ванилия - 1 пакетче
  • орехи - 3 с.л. смлени
  • ликьор - 1 - 2 с.л. шоколадов
  • за шоко глазурата
  • шоколад - 125 г натурален
  • сметана - 1/4 ч.ч.
  • масло - 1 с.л.
  • ликьор - 1 и 1/2 с.л шоколадов

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса. В голяма купа енергично разбъркайте заедно брашното, солта, бакпулвера, содата за хляб, захарта и какаото.
Добавете при непрекъснато бъркане 1 ч.ч. и 2 с.л. вода и същото количество олио или разтопено масло. Бийте сместа за около 1 минута. Добавете към нея яйцата едно по едно, 3/4 чаша вода, ванилията. Разбивайте всичко около 3-4 минути с миксера.

Сипете сместа на 3 пъти във форма за печене с формата на сърце, за да се опекат 3 отделни блата. Ако нямате форма сърце, изпечете блатовете в обикновена тавичка и после внимателно изрежете от всеки блат форма сърце с помощта на шаблон. Всеки блат се пече за около 25-35 минути (по-добре във фурна с въртене на въздуха). Проверете накрая готовността с клечка за зъби през центъра след 25-тата минута. Всеки блат се вади и се охлажда за около 15 минути. Изпечените блатове се слагат във фризера за поне 2 часа.

Разбийте много добре маслото със захарта и добавете жълтъците, при непрекъснато бъркане. Накрая сипете разтопения шоколад, който е предварително охладен, ванилията, ликьора и ядките по желание.

Аз направих тортата от 2-та блата, а 1/3 от третия смлях на трохи, с които полепих тортата отстрани. От останалата част от третия блат изрязах различни големини сърце и украсих тортата отгоре.

Двата блата сиропирайте с малко шоколадов ликьор и ги слепете с крема. Отгоре разпределете изрязаните сърца и залейте с глазурата. За нея разтопете всички продукти на водна баня при непрекъснато бъркане, като първо загреете сметаната с маслото и добавите шоколада и ликьора. По желание прибавете и 1 с.л. какао.

Полепете с трохи отстрани и направете украса по желание отгоре. Ако искате може да увиете тортата по стените с подаръчно фолио или цветна хартия и да я завържете с панделка.подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 8
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Плмена
Плмена
03.07.2012 15:09
ами кокос и шоколад,става да се вържат.. Ами ще пробвам значи,от кога ми е мерак да я направя тази рецепта,ама все нещо липсва. И като за първи опит на точно този вид торта,кой знай дали ще се получи. ще пиша отзиви(когато стане) как е с ликиора Кокос :Р
0
0
Илария
Илария
02.07.2012 08:12
Според мен ще стане и с кокосовия ликьор :) Важното е на теб да ти е добре на вкус
0
0
Плм
Плм
29.06.2012 18:26
знайш ли,намерих ликиор кафе, и ликиор с кокос (аз много обичам кокос) ако кокоса не става за този вид торта,препоръчай ми друга подобна,и с ликиора от кокос да я направим :)))))
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни Рецепти