Постна питка за Бъдни вечер с паричка

24/12/2016
Христилияна Личева
отХристилияна ЛичеваГотвач294903402
"Наречете питата за здраве и сложете паричка за късмет - ето, сега вече имате истинска празнична пита "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 025
  • Преглеждания за месеца227
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - около 3 чаени чаши
  • сол - 1 чаена лъжица
  • оцет - 1 супена лъжица
  • олио - 3 супени лъжици
  • сода за хляб - 1 чаена лъжица
  • вода - 1 чаена чаша
  • За украсата
  • брашно - 2 супени лъжици
  • сол - 1 чаена лъжица
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбока купа. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената сода за хляб в оцет. Разбърква се хубаво. Към брашното се добавят и останалите продукти. Замесва се меко тесто.

Готово тесто за питата се оставя за около 10-тина минути, завито с чиста кърпа. След това тестото се оформя на питка. Слага се паричката. Оформеното тесто се прехвърля в тава помазана с олио и набрашнена.

Питата се набожда с вилица, за да не се спука при печенето. След това се прави тестото за украсата. От изброените продукти се замесва меко тесто. Готовото тесто се разточва на тънка кора и от него се изрязват фигурки.

Преди да сложите украсата от бялото тесто питата се помазва с олио. След това се подрежда украсата. Питата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се за около 35-40 минути.

Готовността на питата се проверява с клечка за зъби. Ако по клечката за зъби няма нищо, значи питата е готова. Изпечената постна пита за Бъдни вечер се поръсва леко с вода. След което се завива с чиста кърпа за 10-тина минути.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар