Царевичен хляб-подкова

27/12/2016
Албена
отАлбенаМастър Шеф37171113813
"Почти като в приказката за житената питка, трябва да оставите този хляб да почине, защото тогава е най-вкусен "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 872
  • Преглеждания за месеца49
  • Преглеждания за седмицата16
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • царевично брашно - 200 г
  • брашно - 450 г бяло пшеничено
  • мая - 1/2 кубче
  • масло - 60 г
  • сол - 1 ч. л.
  • захар - 1 ч. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се натрошава свежата мая и се посипва със захарта. Маята се залива с малко хладка вода и се разбърква. След като се разтвори се смесват 2-3 супени лъжици царевично и пшеничено брашно и се добавят към разтворената мая. Разбърква се и се оставя маята да се активира.

След като се е активирала маята лъжица по лъжица се добавя от двата вида брашно и размекнатото краве масло.

Добавя се по малко вода и се замесва гладко и еластично тесто. Оставя се на топло да втаса добре (докато удвои обема си) като се покрива с кърпа или стреч фолио. Втасалото тесто се премесва леко и се оформя като подкова.

Оставя се за повторно втасване за около 15 минути. По желание отгоре може да се поръси със семена или от самото царевично брашно. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути.

Готовият царевичен хляб се напръсква с вода и се увива в кърпа, след което се оставя да почива 20-30 минути.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Албена
Албена
29.12.2016 03:49
В случая не виждам от какво си недоволна.Това си е обикновен царевичен хляб и за мен ти се е получил чудесен.Аз много често готвя на око,изключвам сладкиши и торти,но при месенето водата и брашното са винаги на око.Аз не съм перфекционист и много често импровизирам.Не се смятам и за голям готвач. Този хляб го правеше моята баба и не го е правила с точни мерки.Разликата е,че моят е посипан с едро смляно царевично брашно.Снимките които правя,почти всички са обработвани допълнително с различни филтри,защото фотографията ми е друго,още по-голямо хоби.Хлябът ти,пак повтарям е чудесен,може би и по-хубав и от моя,като структура.Вече на вкус,ако не ти харесва това е друг въпрос.
0
1
marcheva14  Мария Симеоно
Добави коментар.Благодаря, че ми отговори. Да, той се получи, на вкус е чудесен, с хубава препечена крехка коричка, но не е същия на вид. Бях убедена на 99%, че снимките са обработвани... мда. Мина ми през акъла да го овалям/посипя в царевично по-едро брашно, но не пише.....Нищо, изясних си някои неща.
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Рецептата е приятна, хубава е, но не ми е ясно колко вода се добавя. Винаги работя с грамаж или милилитри, така на око нещо не ми е ясно, "еластично тесто"...колко да е еластично..? Започвах да приготвям продуктите, а течността я няма....Това ме затруднява.
1
0
marcheva14  Мария Симеоно
Добави коментар.
За огромно мое съжаление твоите рецепти никога не отговарят на снимката пусната от теб. Не знам какво става, но никога така и не изглеждат, както си качила снимката. За втори път се опитвам да приготвя твоя рецепта и винаги се получава някаква грешка, липсва обяснение, нещо има недоизказано. Така се получи и с "Берлинките" и трябваше да търся допълнителни обяснения, а те са много важни и подробни за начина на приготвянето им , за разлика от твоята рецепта която беше пуснала. Тук при приготвянето на тази рецепта "Царевичен хляб" липсва най-важното, милилитрите на течността, защото има силно хидратирани хлябове и не толкова.
Приготвих твоята рецепта и ще кача снимки, но те нямат нищо общо с това което си пуснала, а спазих показаните от теб грамажи и работих на око" с водата. За съжаление не е това което очаквах.
0
0
Албена
Албена
28.12.2016 02:46
Честно казано водата при мен е на око,може би около 300 мл,за това и не съм я написала.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв