Студен шоколадов фъдж с ядки

23/02/2012
Ефросия
отЕфросияДжедай4541
"Нямаме извинение, че изядохме целия фъдж сами, но поне рецептата пазим. Ето, запишете си я!"
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 587
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • ядки - 1 и 1/2 ч.ч.(360 мл) микс лешници, орехи, шамфъстък, фъстъци, бадеми
  • бисквити - 4 - 5 броя обикновени
  • кондензирано мляко - 420 мл подсладено
  • шоколад - 400 - 450 г натурален, с високо съдържание на какао
  • масло - 2 с.л. (30 г) неосолено
  • ванилия - 2 ч.л. чист ванилов екстракт
  • ликьор - 1 - 2 с.л. по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Застелете форма за кекс или тарта с алуминиево фолио. Всички ядки запечете във фурната или на тиган, като черупките на шамфъстъка се отстраняват, както и всички люспи. Внимавайте да не ги прегорите, а само да си пуснат аромата и леко да се карамелизират.

Готовите ядки се натрошават едро заедно с бисквитите, които не трябва да са на трохи, а на малки парченца. На водна баня загрейте кондензираното мляко с маслото и щом се загреят добавете натрошения шоколад.

Бъркайте, докато всичко се хомогенизира и се получи гладка шоколадова смес. Снемете от котлона и добавете ваниловия екстракт и ликьора, който може да замените с ром по желание.

Добавете ядките и бисквитите и внимателно сипете сместа в приготвената форма. Загладете отгоре и оставете на стайна температура, докато изстине добре, за няколко часа. След това извадете от формата и сложете поне за 1 ден в хладилника, за да се стегне добре.

Възможно е да го оставите и за няколко дена или пък във фризер, като преди това го увиете добре с алуминиево фолио. Преди да поднесете оставете за няколко часа на стайна температура и разрежете на парчета.

подобни рецепти тук

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Дани
Дани
06.10.2013 11:44
Звучи много вкусно, обаче бъка от калории...
0
0
Мария
Мария
25.06.2013 16:55
Най-добрите рецепти най-често са от Ефросия.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв