Празничен пълнен заек

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
3782k1k2k5
Празничен пълнен заек
Снимка: Йорданка Тасева
1 / 5
31/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
170 мин.
Порции
5
"Едно вкусно ястие, което ще събере цялото семейство около трапезата"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • заешки дреболии - 1 комплект
  • кайма - 1 кг
  • сланина - 100 г
  • пушено месо - 150 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • гъби - 200 г
  • лук - 1 връзка зелен
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • стафиди - 50 г
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер - млян
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд загрейте малко масло или олио. Обелете и нарежете на ситно чесъна, сложете го в маслото. Добавете заешките дреболии. Нарежете на малки парчета пушеното месо и сланината и ги добавете при дреболиите. Добавете каймата и разбъркайте добре.

Почистете морковите и гъбите, нарежете ги на тънки филийки. Добавете ги при каймата, за да се запържат. Разбъркайте добре. Сложете сол и черен пипер на вкус. Прибавете почистения ориз и разбъркайте.

Нарежете лука на ситно и го добавете при останалата плънка. Накрая сложете и стафидите и разбъркайте добре. Старайте се да не загори, най-добре гответе на среден огън. По желание може да добавите още подправки като магданоз или други, каквито обичате. Когато оризът стане стъклен цвят, махнете от котлона.

Почистете, измийте и подсушете заека. Намажете го обилно с масло. Отупайте го с червен пипер и сол. Можете да напълните заека с плънката и останалата плънка да я сложите в тавата около заека. Можете и цялата плънка да я сложите около заека в тавата - както прецените, по ваш избор.

Залейте с чаша бяло вино и три чаени чаши вода. Покрийте с фолио тавата и печете в загрята фурна първо на 220 градуса. После може да я намалите на 180-190 градуса. Когато е готово, отвийте фолиото, за да се запече и отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: