Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Новогодишни питки

Новогодишни питки

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Новогодишни питки
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
31/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Не вдигайте градусите на фурната, вдигнете градусите на настроението в празничната нощ с тези вкусни питки"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 350 мл
  • морска сол - 1 1/2 ч.л. фина
  • суха мащека - 1 щипка
  • сух риган - 1 щипка
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • За украса:
  • магданоз
  • нар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в купа със затоплена вода и лъжичка захар. Оставя се настрани да шупне.

Брашното се пресява. Към него се прибавят солта и подправките. Сухите съставки се размесват. Овкусеното брашно се прибавя на малки порции към шупналата мая. Замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за около 40 мин да втаса.

Намазняват се формички за мъфини. От тестото се оформят топки, които се поставят във формичките. Оставят се да втасат още 15 мин. След това хлебчетата се набождат със зрънца от нар.

Намазват се с жълтък, смесен с малко вода. Върху намазаните питки се залепват листенца от пресен магданоз. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Източник: http://lussisworldofartcraft.blogspot.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: