Лимецова содена питка

02/01/2017
Veselina
отVeselinaГотвач263562593
"Хем вкусна, хем здравословна - вече само такива питки ще правим "
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 621
  • Преглеждания за месеца104
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 3 с.л.
  • сода за хляб - 2/3 ч.л.
  • сусам - за поръсване
  • брашно от лимец - 2 ч.ч.
  • олио - за намазване на тавата
  • брашно - за поръсване на тавата /бяло/
  • кисело мляко - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме с вилица две яйца в купа. От тях си отделяме в друга купичка много малко, за да си намажем питката, след като я оформим. В киселото мляко слагаме 2/3 ч.л. сода за хляб и разбъркваме, отделяме я на страна да се активира.

След това слагаме киселото мляко със содата, солта и олиото и разбъркваме всичко с лъжица. Слагаме 2 ч.ч. брашно от лимец постепенно, като бъркаме. Като не може да се бърка вече, го махаме и месим.

Замесваме тестото с ръце върху намазнена маса. Намазваме малка тава с олио и посипваме с бяло брашно, за да не залепне питката.

Оформяме питката с кръгла форма, като я сплескваме. Правим хикс отгоре с остър нож. С четка мажем с отделеното част от яйце и поръсваме обилно със сусам.

Печем в загрята на 180 градуса фурна до изпичането и приятен загар.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар