Слънчогледова питка

03/01/2017
"Опитайте и няма да искате да спрете да ядете, докато не я изядете до последната трохичка"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо142
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • За тестото
  • брашно - около 700 - 800 г
  • суха мая - 1/2 пакетче
  • яйце - 1 бр. (жълтъкът се запазва за намазване на питката)
  • олио - 60 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • мед - 1 ч.л.
  • хималайска сол - 1ч.л.
  • слънчогледово семе - 100 г сурово и смляно в чопър /отделете малко за поръсване/
  • вода
  • За поръската
  • слънчогледово семе - 1 с.л. препълнена
  • сусам - 1 с.л. препълнена
  • хималайска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се поставя брашното, прави се кладенче и се слагат маята, разтворена с меда и малко затоплено прясно мляко, белтъкът, олиото, хималайската сол и смляното слънчогледово семе.

Прибавя се чаша хладка вода и се замесва мекичко тесто. Завиваме с кърпа и оставяме на топло около 20 мин да втаса.

Оформяме питката и поставяме в тава, застлана с хартия за печене. Отново се оставя на топло да повтаса, намазваме с помощта на четка разбития с малко вода и олио жълтък, поръсваме със семената и хималайската сол и печем в затоплена фурна на 200 градуса до порозовяване.

Като се извади от фурната, се напръсква леко със студена вода и се завива с кърпа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар