Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пита със заквасена сметана и прясно мляко

Пита със заквасена сметана и прясно мляко

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4239152
Пита със заквасена сметана и прясно мляко
Снимка: Dora Grozeva
1 / 3
04/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Когато кулинарите са и художници - на трапезата имаме такива произведения на кулинарното изкуство"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • заквасена сметана - 200 г
  • вода - 100 мл топла
  • яйца - 2 бр. и един белтък /жълтъкът за намазване/
  • мас - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • нишесте - 3 с.л. пшенично
  • брашно - за меко тесто
  • масло - 100 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се разтваря маята във водата и малко от прясното мляко с нишестето, захарта и 3 супени лъжици брашно. Като шупне се прибавят останалите продукти и се замесва тестото.

Оставя се да удвои обема си и се разделя на 8 топки. Всяка се разточва на кора, маже се с разтопеното масло и се поставя следващата...накрая последната не се маже.

Разточва се отново както са една върху друга и се завива на руло. Реже се на сантиметър и се нарежда в тавата за печене, като се застъпват резенчетата, докато свършат и се напълни тавата.

Слага се във фурна на 50 градуса, докато се надигне хубаво, маже се с разбития жълтък с малко прясно мляко и олио и се пече на 180 градуса до готовност/ако е необходимо се покрива с алуминиево фолио/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: