Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Английски коледен пудинг

Английски коледен пудинг

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7384k1k3k10
Английски коледен пудинг1 / 2
03/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • масло - 300 г меко
  • захар - 300 г
  • мед - 50 г
  • яйца - 5 бр.
  • стафиди - 500 г бели и черни
  • сушени череши - 150 г
  • сушени кайсии - 100 г
  • портокалови корички - 100 г кандирани
  • орехи - 100 г
  • бадеми - 100 г
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • портокалов сок - от 1 портокал
  • ром - 200 мл тъмен
  • канела - 1 с.л.
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • карамфил - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове и ядките се нарязват и се поставят в дълбока купа. Добавят се подправките, портокаловият и лимоновият сок и половината ром.

Разбърква се добре, покрива се с домакинско фолио и се оставя да престои една нощ. На следващия ден се пресява брашното и се добавя бакпулверът.

Маслото се разбива със захарта и меда. При постоянно бъркане се добавят едно по едно яйцата. Накрая се добавя и брашното. Към сместа се изсипват нарязаните плодове и ядки. Разбърква се. Ако има нужда, се добавя още брашно.

Висока метална кутия с диаметър 22 см, включително и по стените, се застила с хартия за печене. Изсипва се сместа, заравнява се и вместо капак кутията се покрива с хартия. Привързва се с канап.

Пече се в загрята на 150 градуса фурна до суха клечка (около 2-3 часа). Щом се изпече, се пробожда с шило на десетина места и се залива с останалия ром.

След като изстине, се връща обратно в кутията, покрива се плътно с хартията и се затваря с капака. През няколко дни се навлажнява с ром и отново се прибира на хладно.

Бележка: Приготвя се месец преди Коледа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: