Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена снежинка със сладко и стафиди

Козуначена снежинка със сладко и стафиди

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козуначена снежинка със сладко и стафиди
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
05/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Козунак през зимата - опитайте от нашата мека като душичка козуначена снежинка"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр (единият жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 1 кофичка от кисело мляко
  • кисело мляко - 3 с.л
  • захар - 1 пълна голяма чаена чаша
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер
  • сол - 1 ч.л
  • мазнина - ½ ч. ч (мас, масло, олио)
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • лимонови корички - ½ пакетче
  • ванилия - 2 бр
  • брашно - около 1 кг до меко еластично тесто
  • сладко от сини сливи
  • стафиди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното в дълбока купа, добавяте лъжичката сол. В друг съд започвате да разбивате яйцата със захарта който предварително са били на стайна температура. В малка купа сипвате малка част от топлото мляко с 1 с.л захар, маята и малко брашно, разбърквате и оставяте да се активира на топло.

През това време продължавате да разбърквате яйцата със захарта докато напълно се разтопи, прибавяте киселото мляко, останалото прясно мляко и разтопената мазнина (мас, масло, олио) хубаво разбивате всичко и сипвате при пресятото брашно, добавяте и шупналата мая. Омесвате хубаво гладко, меко тесто, което оставяте на топло, покрито с фолио или кърпа.

Когато удвои обема си го разделяте на 4 части, ако желаете може и на 5 части, от всяка разточвате обли кори. Първата намазвате със сладко от сини сливи, поставяте втората отгоре, отново мажете със сладко, добавяте и стафиди, които предварително сте накиснали в ром или бренди. Така процедирате с всички без последната.

Разрязвате на 8 части като започвате от центъра без да режете до края. Всеки триъгълник обръщате назад и така получавате цвете, като всяко листо цепвате с остър нож и леко разтваряте, с ножица клъцвате още на няколко места, за да получите красива снежинка или цвете.

Оставяте питката да втаса, след което мажете с разбит жълтък и поръсвате обилно със кристална захар. Печете в загрята фурна на 170 градуса до златисто. За по-сигурно дали е изпечена пробвате в по-високата част на питката, като пробождате с дървено шишче, ако не остава по него сурово тесто можете да вадите изпечената питка. Добър апетит с тази ароматна козуначена снежинка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка: