Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за Йордановден

Питка за Йордановден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Йордановден
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
06/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Поканете празника в дома си с тази разкошна питка!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (единия жълтък оставям за намазване)
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 100 г (1/2 ч.ч.)
  • сода - щипка
  • олио - 50 мл
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • брашно - около 1 кг до омесване на средно твърдо тесто
  • масло - за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирате маята в малко топло мляко, захарта и малко брашно, разбивате яйцето с прясното и кисело мляко, в което сте сипали щипка сода и олиото. Пресявате брашното и добавяте млечната смес и шупналата мая.

Замесвате хубаво гладко тесто, което оставяте да втаса на топло, покрито с домакинско фолио. Разделяте тестото за обредния хляб на 4 еднакви части и едно малко топче колкото малка ябълка. От трите части разточете 3 еднакво обли кори, които мажете с масло без третата.

Разрязвате ги на 8 части, всеки триъгълник завивате назад и подреждате в намазана тавичка, моята е с по-малък диаметър и събра 7 части. Редите по края, а от другата част тесто оформете гладка топка, оставете настрана, а от най-малката топка нарежете ленти и оплетете плитки.

Кръстосайте върху топката и я сложете по средата. Оставете да втаса, след което намажете с разбития жълтък питката за Йордановден, една лъжичка мляко и една лъжичка олио.

Поръсете със сусам празничнта пита и печете в загрята фурна на 160-170 °C за около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: