Ефектна празнична питка

06/01/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваЧирак124462101
"Колкото и да е точна рецептата, една пита трябва да се замеси с любов, за да вкусна и пухкава "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 921
  • Преглеждания за месеца469
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, заедно с малка част от прясното мляко, 2-3 с.л. от брашното и захарта, се оставя да шупне на топло, покрита.

В голяма купа се поставя част от брашното /важно е да се добавя на части/. Прави се кладенче и там се изсипва готовата мая, разбитите 2 яйца, 2 белтъка /жълтъците са за намазване/, киселото мляко част от олиото /2-3 с.л./.

Меси се и се добавя брашно, докато може да се бърка с лъжица в купата.
След това на набрашнен плот се изсипва тестото. Продължава се да се меси и да се добавя брашно до средно меко тесто.

Удря се на плота 100 пъти-така то става гладко и по лесно за употреба и оформяне. Прави се на топка и се връща в купата, посипана леко с брашно. Отгоре се намазва с останалото олио и се покрива да втасва, за не повече от 30 мин. на топло.

Понякога поръсвам само брашно, но "вкарвам" олиото накрая на месенето, като разтягам с ръце тестото и в средата поливам с олио и меся, докато то се поеме хубаво.

След като тестото е отпочинало, го разделям на трите части-една по-голяма, другата - по-малка и третата част, най-малка, е за средата. От първата част оформям руло и го нарязвам на четири равни части.

Всяка разточвам на кора, колкото чиния с поне 0.5 см дебелина. Намазвам я с олио и слагам следващата. Така правя и с четирите части, които редя в тавата, на разстояние 3-4 см от края /при тава с диаметър 32 см/.

Получената купчина разтягам леко с ръце и разрязвам на четири части. След това още на четири и от получените триъгълници всеки промушвам отдолу нагоре и издърпвам към края на тавата.

От втората, по-малка част правя същото, само че диаметърът на кората вече е по-малък. Разрязвам откъм средата на полученото листо от първата кора, за да може да се издърпват листата между първите.

За средата правя топка и с част от тестото изрязвам кора с валяк за тесто на ромбоиди. Покривам така приготвената пита, за да втаса отново за 20 мин. на топло. Разбивам 2 жълтъка с малко олио и прясно мляко и с четка намазвам питката отгоре.

Поставям я в студена фурна и пека на умерена температура около 45-50 мин.
Хубаво е, като се извади готова от фурната, да се покрие с кърпа и тя да се напръска с 2-3 с.л. вода, за да остане мека и пухкава.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар