Бабина баница със сирене

07/01/2017
"Изпитана семейна рецепта за сочна баница, която се предава от майка на дъщеря, от баба на внучка, от нас - на вас "
Приготвяне55 мин.
Готвене45 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 509
  • Преглеждания за месеца814
  • Преглеждания за седмицата411
  • Рейтинг-
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3
  • лимонада - 250 мл (газирана вода)
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 10 г суха
  • сирене - 500 г
  • масло - 250 г краве или 200 - 250 мл олио или 150 г масло +100 мл олио
  • За заливка
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресяваме брашното. В него слагаме солта, захарта и сухата мая, след което разбъркраме хубаво и правим малко кладенче.

Разбиваме хубаво яйцата и добавяме леко по стената на съда лимонадата, за да не се разпени твъде много. Получената течност постепенно наливаме в кладенчето.

С дървена лъжица (или с пръсти) започваме да разбъркваме като постепенно захващаме брашното. Когато тестото стане лепкаво го доомесваме с набрашнени ръце (може и с кухненски робот) добавяйки постепенно малко брашно, докато спре да лепне и стане меко като меката част на ухото.

Разделяме полученото тесто на 5 равни части и ги оставяме да втасат (около 15-20 мин).

След като набъбне разточваме на кори с диаметър от 25 см (педя, педя и малко). Намазваме с масло и поръсваме със сирене. Навиваме ги на рула, усукваме и леко разтягаме докато станат около 2 пъти първоначалната дължина.

Нареждаме или навиваме в тава, като оставяме място между тях, за да могат да набъбнат. Оставяме да втаса още веднъж. След около 20 мин. (зависи от стайната температура) заливаме със заливката и слагаме в предварително загрята фурна (около 175*-180*) на най-ниската решетка на фурната.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар