Питка Слънчево цвете

06/01/2017
Ели
отЕлиЧирак34825
"Направете място на трапезата си за това слънчево цвете, което пълни стомаха и сгрява сърцето "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 095
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изглежда доста сложно, но не е чак толкова. Въоръжете се с търпение. Замесва се меко, пухкво тесто от брашното, млякото, маслото, яйцата и маята, която предварително е разтворена с малко сол и захар.

Преди да стане съвсем готово за обработка, може да го оставите леко да втаса. Разделя се на четири големи, четири малко по-малки и пет най-малки топки. Оставате ги също леко да втасат.

Започва обработката на четирите най-големи топки. Разточвате всяка една, като трябва да получите кръг с диаметър около 20 см. и ги поставяте една върху друга. Съвсем леко минавате с точилката отгоре след това.

Намира се центъра на кръга и се разделя на 8 равни части. Тук е добре да се знае, че разрезът не трябва да стига до края на кръга. Същото се повтаря и с четирите по-малки топки, като при тях разрезът стига до края и диаметърът е малко по-малък, около 18 см.

Кръгът отново става на 8 равни части, разрязва се, както се разрязва парче пица. Вземаме първото тесто което сте го разточили и от вътре на вън изваждате всяка една част. Получава се нещо като лъчи на слънце.

Прави се съвсем малък процеп в края на всеки лъч и се промушва края в него. След това между всеки един лъч поставяте другите парченца от по-малките топки. Същата процедура се повтаря и с четирите най- малките топки.

Средата остава съвсем малко празно пространство в него поставяме останалата най-малка топка. Ако желаете, може да се направи под формата на роза. Когато всичко това е добре оформено, се оставя да втаса добре около 40-50 мин. на топло.

Намазваме го с жълтък, разбит с малко олио. Поръсваме го със сусам по края, а в средата с маково семе. Питката е готова за печене. Пече се в умерена фурна на около 200 градуса до зачервяване.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Desimir
Desimir
31.01.2017 11:00
Изглежда доста красиво, надявам се и да е толкова вкусна
0
0
Ели
Ели
07.02.2017 20:29
Ами...да,всичко правено с много любов е красиво.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв