Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бисквити»Коледни курабиени елхички

Коледни курабиени елхички

Коледни курабиени елхички
Снимка: Радомира Михайлова
1 / 3
07/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
60 бр.
"Коледа е най-вкусното време на годината и причината затова отчасти се дължи на тези страхотни коледни курабиени елхички"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 броя
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • лимонова кора - от 1 един лимон
  • брашно - 900 г + за доомесване
  • за украса и оформяне
  • пудра захар
  • мармалад - от вишни или друг любим
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Четири от белтъците се разбиват на мека, пухкава пяна, а не на твърд сняг. Отделят се настрана. В друга купа се смесват жълтъците с цялото яйце и захарта до пухкав крем.

Двата вида сода се погасят в млякото и след това се прибавят към сместа с жълтъците заедно с кората от лимон, разбърква се добре и след това се добавя на струйка олиото.

До тук сте работили с миксер и сега е време да смените приставката му с такава за тесто и да действате на ниска скорост, като към сместа първо добавите половината пресято брашно и белтъците.

Когато сместа го поеме, постепенно добавяйте останалото пресято брашно до получаване на подходящо за месене на ръка тесто. Прехвърляте на набръшнен плот и месите до гладко и не лепнещо тесто.

Готовото тесто се увива в стреч фолио и се мушва в плик или торба и оставя на стайна температура да престои през нощта.

На другата сутрин разделяте тестото на две за да точите по лесно корите . Дебелината им да е около 3-4 мм.

Тук мога да отбележа, че не направих всички курабийки на елхички, а си оставих и доста единични. Тях при желание можете да глазирате с шоколад. Аз си ги оставих така.

Печете еднакви по размер звезди в една тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса с включени горен и дорен реотан на средна решетка. Така стават за около 8-9 минути.

За да постигнете елхичка, слепвате от голяма към малка звездичка с мармалад и накрая поръсвате с пудра захар. Радват окото и са страшно вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: