Хляб Чабата

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Хляб Чабата
Снимка: marcheva14
2 / 4
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Разкрихме тайната на вкусния италиански хляб чабата и бързаме да я споделим с вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 260 г - с висок протеин, 10.5% ползвах италианско брашно за хляб на DIVELLA - FARINA
  • вода - 220 мл топла
  • зехтин - 1 с.л.
  • мая - 1/2 ч.л. суха или 4 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса + купичка вода по време на печенето + пулверизатор с вода; Плоска тава покрита с хартия за печене; Работи се с миксер.

В купата на миксера или ръчен такъв се изсипва брашното, сухата мая, зехтин, и отстрани се изсипва и солта. Пуска се миксера на бавна скорост, за да се смесят продуктите и започва по малко да се долива топлата вода.

След като е изцяло приета от брашното, миксерът се завишава на висока скорост и разбъркването продължава за около 10-15 минути или докато тестото започне да се отделя от купата на миксера.

Сваля се от миксера и се изсипва върху набрашнен плот и върху хартия за печене за да се оформи правоъгълник с ръце и с дължина около 25-30 см. Поръсва се с брашно, покрива се с фолио или кърпа и се оставя да втаса за около 30-40 мин.

През това време се загрява фурната заедно с купичка вода поставена на дъното ѝ и с плоската тава, която е предназначена за печене.

Хартията заедно с оформения хляб се прехвърля върху горещата тава и се поставя във фурната, като преди това с пулверизатор се напръскват страните ѝ. Поставя се чабатата и отново за 3-4 пъти през 30 секунди се напръскват стените на фурната. Градусите се намаляват на 180.

Пече се докато хлябът стане лек при повдигане от тавата, около 30-40 мин. Охлажда се напълно върху решетка.

Хлябът Чабата е готов.

Източник: Кулинарен блог на Ева Тонева

Забележка: Увеличих двойно съставките за Чабатата, за да ми излязат точно два чудесно изпечени хляба. Замесих за около 10 минути тестото още вечерта, поставих го в много дълбока купа, покрих го с фолио, оставих го за 30 минути на стайна температура и после го прибрах в хладилника за цяла нощ. На сутринта беше втасало и готово за работа.

Тестото е доста меко и затова се работи само на набрашнен плот отдолу, също се и покрива с брашно, не се измесва, а с шпатула се прехвърлят външните му страни към центъра, няколко пъти, като се потупва предварително за да излезе въздуха от него.

Оформих го бързо и го поръсих добре с брашно и оставих да втасва на стайна температура. Задължително се пече с купичка вода, и да не се забравя пръскането на стените на фурната също с вода. Задължително при този вид хляб е образувалите се шупли вътре в него. Качвам снимки, за да се видят шуплите точно под прекрасната му коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: