Моята питка за Ивановден

07/01/2017
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваМастър Шеф98112329023
"За да почетете човека и светеца, на когото е кръстен, пригответе за именника тази страхотна питка "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 399
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • прясно мляко – 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л
  • яйца – 2 бр + 1 жълтък за намазване
  • мая – 1/2 кубче
  • олио – 3 с.л
  • захар – 2 с.л
  • сол – 1 с.л равна
  • брашно – около 1 кг може и повече за доомесване
  • масло - 1/2 пакетче за намазване на корите
  • сирене - 100 г
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сипвате една кафена чашка от топлото мляко, маята, две лъжици захар и 1 л. брашно. Оставяте да се активира на топло. Разбивате яйцата с останалото мляко и пресявате брашното.

Смесвате всички съставки и замесвате гладко еластично тесто което покривате и оставяте да втаса. Разделяте тестото на две топки като едната е основна и е много голяма, другата е колкото ябълка, за направата на листата.

Голямата част тесто разточвате на хубаво набрашнен плот на голяма правоъгълна кора, мажете с масло и половината част поръсвате с натрошено сирене, а другата част нарязвате на ленти, които сплитате на плитки. Всяка плитка се премята върху рулото и се завива от долу, завивате на кръг и пренасяте в тава покрита с хартия за печене.

От малката част тесто разточвате кора и изрязвате триъгълници, като събирате по 3 или четири един върху друг намазани с масло, правите прорез и промушвате отдолу нагоре, готовите 4 листа редите по желание между плитките.

Оставяте да втаса и мажете с разбития жълтък с малко мляко и олио. Посипвате със семената и печете в загрята фурна на 170 градуса.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар