Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моята питка за Ивановден

Моята питка за Ивановден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Моята питка за Ивановден
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 7
07/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"За да почетете човека и светеца, на когото е кръстен, пригответе за именника тази страхотна питка"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л
  • яйца - 2 бр + 1 жълтък за намазване
  • мая - 1/2 кубче
  • олио - 3 с.л
  • захар - 2 с.л
  • сол - 1 с.л равна
  • брашно - около 1 кг може и повече за доомесване
  • масло - 1/2 пакетче за намазване на корите
  • сирене - 100 г
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сипвате една кафена чашка от топлото мляко, маята, две лъжици захар и 1 л. брашно. Оставяте да се активира на топло.

Разбивате яйцата с останалото мляко и пресявате брашното.

Смесвате всички съставки и замесвате гладко еластично тесто, което покривате и оставяте да втаса. Разделяте тестото на две топки като едната е основна и е много голяма, другата е колкото ябълка за направата на листата.

Голямата част тесто разточвате на хубаво набрашнен плот на голяма правоъгълна кора, мажете с масло и половината част поръсвате с натрошено сирене, а другата част нарязвате на ленти, които сплитате на плитки. Всяка плитка се премята върху рулото и се завива отдолу, завивате на кръг и пренасяте в тава, покрита с хартия за печене.

От малката част тесто разточвате кора и изрязвате триъгълници, като събирате по 3 или четири един върху друг намазани с масло, правите прорез и промушвате отдолу нагоре, готовите 4 листа редите по желание между плитките.

Оставяте питката за Ивановден да втаса и мажете с разбития жълтък с малко мляко и олио.

Посипвате със семената и печете питата в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: