Вкусна питка с лимец и ръжено брашно

07/01/2017
"Всичко е по-вкусно, когато е приготвено здравословно - дори и питките "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо179
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • лимец - 250 г двузърнест
  • ръжено брашно - 150 г
  • брашно - 250 г
  • мая - 1/2 кубче
  • сусам - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л равна
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топла вода. Добавете захарта и щипка бяло брашно. Оставете маята да втаса на топло.

Смесете трите вида брашно. Добавете олиото, сусама и солта. Изсипете бухналата мая. Разбъркайте. Налейте хладка вода постепенно и омесете меко тесто. Покрийте го и го оставете да втаса на топло. Времето за втасване е по-дълго.

Готовото тесто оформете на питка. Поставете я в подходяща тава за печене с намазнено дъно. Оставете питката отново да втаса още малко.

Поръсете я с брашно и надупчете на няколко места с помощта на вилица. Сложете питката в загрята фурна до 150 градуса. Печете така за около 30 мин., след което увеличете градусите до 200 и допечете.

Проверете готовността на питката с помощта на клечка за зъби. Готовата питка извадете от фурната и напръскайте леко със студена вода. Покрийте с кърпа и оставете за около 15 минути, за да омекне.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар