Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Агнеси (Класическа рецепта)

Агнеси (Класическа рецепта)

Агнеси (Класическа рецепта)
Снимка: Виолета Ганчева
1 / 4с Видео
10/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ще ви накараме да се влюбите в тези агнеси от първата хапка"

Необходими Продукти

  • белтъци - 4 бр.
  • масло - 150 г разтопено или 150 мл олио
  • брашно - 1 ч.ч. (бяло)
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • бакпулвер - половин пакетче / 8 гр./
  • лимонова кора - от 1 лимон (препоръчително)
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • За глазурата
  • жълтъци - 4 бр.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • ромова есенция - капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците и захарта се разбиват на пухкав сняг. Добавят се маслото (олиото), орехите, брашното с бакпулвера и лимоновата кора. Разбърква се добре с движения отдолу нагоре.

Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка и се пече в загрята фурна на 180 градуса. Когато се зачерви отгоре се изсипва и глазурата.

Жълтъците се разбиват с пудрата захар и аромата и с получения крем се покрива готовия блат.

Връща се във фурната, включена на 50 - 60 градуса, докато глазурата се поизсуши. Става като целувка.

Това е класическата рецепта за любимият на мнозина сладкиш Агнеса. Споделете задължително с близки и приятели! Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
512
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
В Бургас това е любим сладкиш от времето на нашите баби. Рецептата е без бакпулвер.
30.01.2024 14:19
Анонимен
Анонимен
Захар 4 бр. Какво е?
14.09.2023 20:50
Анонимен
Анонимен
Това е стар градски сладкиш. Правя го от години но без бакпулувер и категорично с качествено краве масло.
21.12.2021 19:13
3
Мая Пенчева
Мая Пенчева
любимия ми сладкиш, не съм слагала бакпулвер никога, но ще пробвам тази рецепта
27.09.2017 10:43
1
Потребител#181850
Потребител#181850
Отдавна търсех струва ми се точно тази рецепта. Преди 20 години колежка беше почерпила с Агнеси, вкусът и аромата за мен са неповторими, разбира се това важи за всяка класическа рецепта и за всеки според вкуса, предпочитанията.Както и да е гласувам 5 точки !
12.01.2017 21:03
9