Печена пуйка с портокали

14/01/2017
"Ароматна пуйка с неустоим вкус, който заслужава да бъде поставена в центъра на всяка празнична трапеза "
Приготвяне40 мин.
Готвене280 мин.
Общо320 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо430
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • пуйка - 1 бр. /3 - 3.5 кг/
  • краве масло - 125 г
  • мащерка - 1 с.л.
  • ронена чубрица - 1 с.л
  • чесън - 3 скилидки пресован
  • лук - 4 глави глави кромид
  • портокали - 3 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • соев сос - 1 с.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително измийте и подсушете пуйката. Смесете мекото масло с мащерката, чубрицата, чесъна, сол на вкус, 1 с.л. настъргана портокалова кора, соевия сос и малко лимонова кора. Ароматното масло се завива в алуминиево фолио и се оставя в камерата, докато стегне.

Внимателно отлепете кожата на пуйката с ръка и посолявате отдолу. Равномерно разпределете и филийки от ароматното масло.

На дъното на голям и дълбок гювеч сложете нарязания на кръгчета лук и посолете, като разбъркате. Отгоре сложете овкусената пуйка и я залейте със сока на 1 портокал, на 1 лимон и поръсете зърната черен пипер.

Преди да покриете с фолио отгоре, наредете кръгчета портокал върху пуйката. Ястието се пече 4 часа на 170°C.

Печена пуйка с портокали може да поднесете с картофено пюре или пюре, направено от пасирания лук и отделения при печенето сос.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар