Печена пуйка с портокали

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k7
Печена пуйка с портокали
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 4
14/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
280 мин.
Общо
320 мин.
Порции
10
"Ароматна пуйка с неустоим вкус, който заслужава да бъде поставена в центъра на всяка празнична трапеза"

Необходими Продукти

  • пуйка - 1 бр. /3 - 3.5 кг/
  • краве масло - 125 г
  • мащерка - 1 с.л.
  • ронена чубрица - 1 с.л
  • чесън - 3 скилидки пресован
  • лук - 4 глави глави кромид
  • портокали - 3 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • соев сос - 1 с.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително измийте и подсушете пуйката. Смесете мекото масло с мащерката, чубрицата, чесъна, сол на вкус, 1 с.л. настъргана портокалова кора, соевия сос и малко лимонова кора. Ароматното масло се завива в алуминиево фолио и се оставя в камерата, докато стегне.

Внимателно отлепете кожата на пуйката с ръка и посолявате отдолу. Равномерно разпределете и филийки от ароматното масло.

На дъното на голям и дълбок гювеч сложете нарязания на кръгчета лук и посолете, като разбъркате. Отгоре сложете овкусената пуйка и я залейте със сока на 1 портокал, на 1 лимон и поръсете зърната черен пипер.

Преди да покриете с фолио отгоре, наредете кръгчета портокал върху пуйката. Ястието се пече 4 часа на 170°C.

Печена пуйка с портокали може да поднесете с картофено пюре или пюре, направено от пасирания лук и отделения при печенето сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Направих я за Коледа, стана уникална ! Благодаря ви !
27.12.2022 14:37