Домашен хляб със семена

11/01/2017
Елена Стойчовскаот Елена СтойчовскаПомощник Готвач 1x
"Не може да купувате подаръци за семейството си всеки ден, но може да им приготвяте вкусен селски хляб, което е същото "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо360
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 3.5 ч.ч. типово/грахам или бяло
  • мая - 1 суха
  • захар - 1 с.л.
  • мляко - 300 мл.
  • олио - 70 - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
  • сумак - по желание
  • семена - мак, сусам, ленено - до 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля за кратко в микровълнова, изсипва се маята и захарта и се оставя настрана докато се активизира маята. Към пресятото брашното се добавят 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. сумак, както и семената, като те могат да бъдат смес или само от единия вид, размесва се добре.

Направете кладенче, в което изсипете активизиралата се мая и олиото. Разбърква се с лъжица, след което се доомесва на ръка - подгответе си още малко брашно за доомесване, както и мазнина - ако брашното е в повече, добавете малко олио. Текстурата трябва да е мека и пухкава. Не прекалявайте с брашното - няма да втаса хубаво - по-добре е да я оставите малко по-рядка.

Покрийте с хавлия и оставете на топло да втаса - аз лично пускам фурната на 40 градуса с вентилатор - "забравям" за него поне за 45 мин. След като е напълнил купата, извадете и прехвърлете на плота - доомесете с малко брашно, като тестото трябва да е еко, пухкаво и нелепнещо. Намазнете кръгла или продълговата тавичка, прехвърлете хляба и с ръка хубаво го намажете с олио.

Поръсете със сол и черен пипер и върнете отново във фурната на същите градуси, за да втаса още веднъж. Когато отново си е увеличило обема и започва да "прелива" от тавата, увеличете градусите до 180. След 20 мин. проверете с клечка дали хлябът е опечен.подобни рецепти тук

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар