Лесно кисело зеле в бидон

11/01/2017
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Порции1 бидон
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо64
  • Преглеждания за месеца63
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • зеле - 12 - 14 глави
  • морска сол - 1. 5 кг
  • вода

Начин на приготвяне

Зелките се почистват добре. Кочаните се вадят (най-лесно става като прободете с ножа четири пъти във формата на квадрат около кочана, косо, като върха на ножа достига до една и съща точка под кочана). Всеки кочан се пълни с 2-3 с.л. морска сол.

Зелките се нареждат възможно най-плътно в бидона с кочаните нагоре, за да не се изсипва солта. Между тях се уплътнява с половинки и четвъртинки. Залива се с вода, с разтворена в нея морска сол, докато ги покрие.

Моята пропорция се е доказала през годините - 1 с.л. сол на 1 компотен буркан вода. Затиска се отгоре с нещо, за да са потопени във водата. Аз ползвам обърната чиния с камък върху нея :)

След 10-тина дни започва претакането. Така и не разбрах колко пъти трябва да се прави, макар че от години слагам кисело зеле. Общо взето, когато се сетя. Но истината е, че даже и когато забравя, пак се получава хубаво хрупкаво кисело зеле. Явно най-важно е съотношението сол - вода :)подобни рецепти тук

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар