Картофени милинки

11/01/2017
Елена Стойчовскаот Елена СтойчовскаПомощник Готвач 1x
"Това не са обикновени пухкави милинки - това са ароматни картофени милинки с хрупкава коричка и уникален аромат "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10-12
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо855
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг4,3 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • картофи - 250 г
  • мая - 1 кубче прясна
  • масло - 100 г
  • зелен лук - 4 - 5 стръка
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • за поръсване
  • брашно - 2 с.л.
  • галета - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се сваряват. Запазва се 250 мл от водата, в която са варени. Още топли се намачкват на фино пюре.

Маята и захарта се разтварят в 50 мл вода (използвайте топлата вода от сварените картофи). Оставете да се активизира маята.

В подходяща тава (с диаметър мах 30 см.), пресейте брашното, добавете солта, половината разтопено масло, картофеното пюре, дребно нарязания лук. Налива се от водата на варените картофи и се замесва лепкаво тесто, като периодично се мажат ръцете с масло за по-добро омесване.

Покрийте тестото и оставете да втаса на топло за 1 час - аз включвам фурната на 40 градуса, пъхам тавата вътре и чакам, докато тестото започне "да прелива".

След като достигне този стадий, изваждам от фурната и пристъпвам към оформянето на милинките. С намаслени ръце се правят малки топчета, които се редят в намаслена кръгла тава с диаметър 30 см. Оставете на топло, за да втаса отново (докато удвои обема си).

В купичка смесете галетата, брашното и солта и поръсете върху милинките. Залейте с останалото разстопено масло (ок. 2-3 с.л.) и сложете милинките да се пекат на 190 градуса за 30-35 минути.подобни рецепти тук

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Топ Рецепти

Готвач.бг във Фейсбук

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите