Мераклийска домашна наденица

12/01/2017
Галина
отГалинаНовак23
"С колкото мерак я приготвите, с двойно повече ще я изядете "
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 102
  • Преглеждания за месеца160
  • Преглеждания за седмицата35
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • свинско месо - 2 кг шарено
  • говеждо месо - 1 кг от бута или от опашката
  • твърда сланина - 1 кг от бута или от опашката
  • сол - 8 с.л.
  • черен пипер - 3 ч.л. смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 2 - 3 глави (по желание)
  • черва - свински или овчи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме чесъна на ситно и го стриваме на каша в дървено хаванче с 1/4 от солта. Почистваме месото от ципата и го смиламе два пъти. Смесваме го с чесъна, разтворената в малко вода останала сол, черния пипер и червения пипер (по желание можем да добавим две нарязани на ситно люти чушлета) и оставяме на хладно място 24 часа.

Първо нарязваме сланината на тънки ивици. След това я нарязваме напречно на малки кубчета и размесваме с отлежалата смес.

Накисваме червата за 1 час в хладка вода, след което ги отцеждаме добре и пълним с приготвената смес, като ги вързваме през 20 см. Окачваме ги на проветриво и тъмно и хладно място. Така приготвени домашните наденици при правилно съхранение могат да издържат няколко месеца.

Забележка:
Препоръчва се надениците да ги консумираме след топлинна обработка, т.е. поне 10 мин да ги задушим или да изпържим на силен огън или пък да се опекат на скара.

Захар може да се прибавя само към месни консерви, които ще се консумират наскоро след приготвянето им или ще се съхраняват в хладилник.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!