Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Точена баница с праз

Точена баница с праз

ТодоркаТодорка
Новак
141
Точена баница с праз2 / 3
12/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12 парчета
"И с готви кори става, но най-вкусна е с ръчно точени кори - затова я обожаваме"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
  • за плънката
  • праз - 5 - 6 стръка по дебела
  • яйца - 6 бр.
  • сирене - 300 г
  • сода за хляб - 1 ч.л. / бикарбонат /
  • мазнина - 150 г
  • мазнина - за намазване на тавата
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От водата, солта и брашно, колкото поеме, се замесва меко тесто, което се разделя на две части, едната част се разделя на четири топки, а другата се разделя на две.

Едната част се оставя така, а другата се разделя на две или да се получат три топки, общо от всичкото тесто се получават шест малки топки и една голяма.

Голямата топка и една от малките се оставят на страна.

Петте топки една по една се разточват с големината на тавата и се пекат /моята свекърва ги печеше на готварската печка отгоре, но аз нямам такава и ги пека сгънати на две върху тава във фурната /до порозовяване, след което се изважда и се завива за да се задуши/. Така се процедира с петте кори.

От малката топка, която оставихме, също се разточва кора, съвсем малко по голяма от тавата, и се оставя на страна да чака. Голямата топка се разточва да е по-голяма от тавата, като се постави да виси отвсякъде около 5 см.

Намазва се тавата с мазнината, която е предвидена за това, и се поставя голямата кора да покрие тавата и краищата и да висят, след което се преминава в приготвянето на плънката.

Изчистеният и нарязан на не много ситно праз се запържва в мазнината до омекване, след което се натрошава сиренето и се счупват едно по една яйцата и се прибавя содата и щипка сол. Всичко това се разбърква добре до смесване на продуктите прибавя се водата и се разбърква отново.

Взема се с лъжица от плънката и се ръси върху кората, която е поставена върху тавата, взема се от изпечените кори и се поставя върху плънката, отново плънка и така, докато свършат печените кори, като се завършва с плънката, след което се взема неопечената кора и се поставя, като леко се накъдря, след което се завива с висящите краища.

По желание се поръсва с още мазнина и се поставя да се пече на 200 градуса около 30-40 минути до златисто зачервяване. Вади се от фурната, напръсква се със студена вода и се покрива, за да се задуши.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: