Торта Пияни вишни

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024841
Торта Пияни вишни
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
12/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"... налейте си вишновка и се опиянете от неземния вкус, който се разтапя на небцето Ви."

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • черен шоколад - 125 г
  • За сиропа
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • вода - 1/3 ч.ч.
  • вишновка - 3 с.л.
  • За украсата
  • сметана - 350 мл подсладена сладкарска за разбиване
  • вишни - 2 ч.ч. от вишновка (захар на вкус)
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • тъмен шоколад
  • какаови бисквити
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на блатовете. Разбийте с миксер яйцата със захарта и ванилията на висока скорост. Сместа трябва да стане пухкава и значително да увеличи обема си.

След това разтопете шоколада на водна баня, оставете го да се охлади леко (за да не свари яйцата) и го прибавете го тънка струйка към яйчената смес. Добавете пресятото брашно и разбъркайте отново до пълното хомогенизиране.

Разпределете сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 20 см, предварително покрити с хартия за печене. Блатовете се пекат за около 10-15 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Оставете да се охладят напълно. Ако искате по-висока торта с по-тънки блатове, то тогава ги разделете напречно, получавайки четири тънки блата.

Следващата стъпка е да приготвим сиропа и пълнежа. В касерола сложете водата и захарта и оставете на котлона да заври. След като заври, добавете и вишновката или черешов ликьор. С готовия сироп напоете блатовете хубаво при сглобяването на тортата.

Пристъпваме към пълнежа за тортата. Сложете в касерола почистените и разполовени вишни от вишновката. Добавете захар на вкус. Аз сложих около три-четири супени лъжици.

След като вишните започнат да къкрят, прибавете размитото с малко вода нишесте. Разбъркайте минута-две, докато сместа се посгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.

Разбийте сметаната според инструкциите на опаковката.

Тортата сглобяваме по следния начин: блат, сироп, сметана и отгоре от вишните. Накрая измажете всичко със сметана и украсете с настърган шоколад и бисквити (по желание).

Добавите няколко вишни към украсата, налейте си вишновка и се опиянете от неземния вкус, който се разтапя на небцето Ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: