Кисело зеле с ориз в гювеч

07/03/2012
от БогиНовак
"Вкусни импровизации на тема Що е то бурания и за колко време се изяжда "
Приготвяне25 мин.
Готвене120 мин.
Общо145 мин.
Порции4-5
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11 156
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4,5 от 5

Необходими Съставки

  • зеле - 1 средна кисела зелка
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • доматено пюре - 250 - 300 г
  • бульон - 4 - 5 ч.ч.
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
  • чубрица
  • карамфил - 1 - 2 зрънца
  • сол
  • олио - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето накълцайте и го сложете в гювеча. Полейте го с малко олио, поръсете с малко от всички подправки и разбъркайте.

Загрейте още малко мазнина в съд на котлона и запържете леко ситно накълцания лук. Добавете предварително измития и отцеден ориз и разбъркайте с дървена шпатула, докато и той се запържи.

Овкусете и него в подправките, добавете към зелето и разбъркайте. Доматеното пюре разредете в топъл бульон (пилешки или зеленчуков) и залейте всичко в гювеча с течността.

Похлупете и сложете да се пече за 40 минути на силна фурна, а после още 1 час на малко по-слаба. Накрая махнете капака и запечете до загар.подобни рецепти тук

5 7
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ivo
Ivo
18.11.2016 23:58
Никога не слагайте студен глинен съд в гореща фурна.
Глиненият гювеч може да се замести с йенско стъкло.
Не го слагайте студено в гореща фурна.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв